1968 yılında Akdeniz gübre fabrikasının yapımı nedeniyle Naciye Filizay'ın (Naciye Filizay İlköğretim Okulunu yaptıran bayan) yanında çalışan İlyas Kurt adlı vatandaş getirdiği çileği pazarlamak için yol kenarında küçük bir ev yaparak bu bölgeye yerleşimin temelini atmıştır. 1970 yılında Yapı Kredi depoları yapılmıştır. 1971 yılında fabrikanın faaliyete başlaması ile, fabrikanın karşısına evler yapılmaya başlanmıştır. Bu bölge özellikle şu anda Naciye Filizay'ın bulunduğu bölgedir. Daha sonraları bulunduğu yerin doğusuna doğru genişleyerek büyümüştür. Özellikle 1990 yılından sonra zorunlu göçler nedeniyle nüfus patlaması olmuştur. Şu anda bu mahalle Mersin-Adana demiryolunun kuzeyine doğru büyümektedir. 1970'ten 1995'e kadar Çilek Mahallesi olarak anılan mahalle, 1995 seçimlerine gelince, asıl mahallenin ilk adı olan Çilek mahallesi, Özgürlük mahallesi adını aldı. Burası Çilek Mahallesi olarak kaldı. Bu mahallede daha önce 23 Nisan Okulu yapılmıştır. Fakat göçler sonucu nüfus patlaması ile birlikte öğrenci patlaması doğal sonuç oldu. 1997–1998 eğitim-öğretim yılında 23 Nisan İlköğretim Okulunun öğrenci sayısı 2400 iken, bu sayı 1998-1999 eğitim-öğretim yılında 3000'in üstüne çıkmıştır.
1997 yılında zorunlu ilköğretimin 8 yıla çıkarılmasıyla birlikte, okul yapma kampanyasına, okulumuzu yapan iş adamı Mehmet Dağlı okul yapmaya karar vererek Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurarak okul yerinin seçimi için hazırlıklar başlanır. Özgürlük mahallesi muhtarı kendi mahallesine okul yapımı için Mersin-Adana demiryolunun kuzeyinde yer gösterir. Çilek mahallesinin muhtarı, şu anda okulun üzerinde kurulu olduğu alanı gösterir. Milli Eğitim müdürü Metin MEMİŞ, tren yolunun kuzeyindeki yerin öğrencinin karşıdan karşıya geçişinin riskli olduğunu ileri sürerek burasının daha uygun olduğunu söyler. Bundan sonra okulun yapımına karar verilmiş, büyük bir çalışma sonucu okul inşaatı bitirilmiş oldu. 2 Aralık 1998 günü 23 Nisan İlköğretim Okulu'ndan 1. ve 2. sınıflar alınarak 15 öğretmenle birlikte okul resmen açılmış oldu. Şu anda mahallemizde, doğusu ve batısında olmak üzere iki okul bulunmaktadır. Okulumuz 24 derslikli olup, idare odaları, kütüphane, rehberlik odası, spor odası, öğretmenler odası, BT Sınıfı, Fen Laboratuarı ve kalorifer dairesi mevcuttur. Okulumuz İlköğretim kurumuyken 4+4+4 eğitim sisteminden dolayı 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Ortaokul Kurumu haline getirilmiştir. Bu nedenle okulun ismi de Mehmet Dağlı Orta Okulu olarak değiştirilmiştir.
2015-2016 eğitim öğretim yılında ise imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüş olup okulumuzun adı Mehmet Dağlı İmam Hatip Ortaokulu olarak değişmiştir.